Gezondheid

Kosten voor het verwijderen van asbest

Wat kost asbest verwijderen nou eigenlijk? Deze vraag heeft geen standaard antwoord. Omdat dit namelijk aan een aantal factoren ligt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Waar bevind het asbest zich?
  • Is het voor de specialist makkelijk bereikbaar?
  • Moet de specialist bepaalde veiligheidsmaatregelen nemen? Door bijvoorbeeld de hoogte waar het asbest zich bevind

In huren van een bedrijf

Wanneer je een bedrijf inhuurt zal deze eerst een voorinspectie doen. Zo is het voor jou en het bedrijf duidelijk wat er gedaan moet worden. Het is namelijk zo dat niet al het asbest dat je in huis bevind schadelijk is. Asbest dat beschadigd en losgekomen is dat wel. Het verwijderen van asbest moet je nooit zelf doen. De bedrijven die dit werk doen zijn namelijk gespecialiseerd hierin. Ook zijn er strenge regels waar de asbestverwijderaars zich aan moeten houden.

Waar kan Asbest allemaal in zitten?

Als je in een huis woont dat na 1994 is gebouwd, hoef je je geen zorgen te maken. Is je huis van voor 1994 dan zijn dit een aantal producten waar het in kan zitten:

  • Platen van cement of gips – Bijvoorbeeld in een gaskachel, ondervloerplaten, onder het raam
  • Vloerzeil of vinyl dat gelegd is voor 1985 – Harde vinyltegels (zoals in toiletten en keukens)
  • Het is zelfs in huishoudelijke apparaten gebruikt denk hierbij aan – haardroger, geldkluizen, broodrooster en strijkijzer

2 soorten inspecties

Wanneer er een bedrijf een inspectie doet kan dit op twee manieren. Bij de eerste doen ze een visuele inspectie. Er wordt dan gekeken naar alle zichtbare plekken in je huis. Heeft de inspecteur een vermoeden dat ergens asbest in zit? Dan zal die een stuk opsturen naar een laboratorium.

Wanneer er een volledige inventarisatie checkt wordt gedaan. Dan zal de inspecteur ook op plekken die niet zichtbaar zijn kijken. Er kunnen dan plekken worden opengebroken om te kijken wat er achter zit. Bij deze inspectie geld ook dat verdacht materiaal word opgestuurd naar een laboratorium. Bij beide inspecties krijg je aan het einde een advies. Het advies zal zijn of je het asbest beter kunt laten verwijderen of laten zitten. Ook zal er meestal een schatting gemaakt worden van de kosten.