financieel

Hoe bereken je de btw?

BTW, ook wel genoemd omzetbelasting, is de afkorting van de belasting over de toegevoegde waarde. Maar wat is het nu precies, wanneer heeft u welk BTW-tarief en hoe berekent u de BTW? Hoe btw berekenen?

Allereerst een heel korte uitleg over het begrip. BTW is een indirecte belasting. Dat betekent dat u als consument niet zo goed merkt dat u meer betaalt dan de eigenlijke waarde. De producenten en importeurs verhogen het bedrag van een product met het daarop van betrekking zijnde BTW-percentage. Dat extra bedrag wordt dus afgedragen aan de staat. Als consument merk u dus niet dat u meer betaalt, omdat de heffing automatisch op het bedrag is toegepast.

BTW bestaat in drie tarieven. Dit zijn 21 procent, 6 procent en 0 procent, dat is dus de vrijheffing van BTW. 21 procent is het normale, gangbare percentage, wat toegepast wordt op bijna alle producten. Het lage tarief (van 6 procent) wordt wat sporadischer toegepast; onder andere op levensmiddelen en boeken. In de supermarkt geldt dus voornamelijk dit percentage. Ook geldt het tarief van 6 procent BTW voor bijvoorbeeld toegang tot bioscopen, sportverenigingen, musea, pret- en dierenparken en het openbaar vervoer. Vroeger gold dit tarief ook voor opera’s, concerten en lezingen, maar tegenwoordig geldt daar ook het hoge tarief van 21 procent voor. Dit is besloten in de Belastingwet van 2011.
Voor sommige diensten en producten geldt een vrijstelling. Hierbij kan gedacht worden aan medicijnen, het geven van onderwijs en de diensten die een bank verleent. Deze vrijstelling is wel iets anders dan het nultarief. Het nultarief wil zeggen dat de ondernemer het recht heeft om van tevoren (een gedeelte van) de voorbelasting af te trekken.

En ten slotte: hoe kunt u zelf berekenen hoeveel BTW u betaalt of hebt betaalt? Tegenwoordig hoeft dat niet meer op uw rekenmachine, maar zijn er online BTW calculators. Deze berekenen gratis hoeveel BTW er op een bepaald bedrag komt met een bepaald tarief. U kunt ook het bedrag inclusief BTW invoeren, waarna er uitkomt hoeveel BTW u nu daadwerkelijk betaald heeft.
Voor diegene die op de ouderwetse manier, dus wel met rekenmachine de BTW wil berekenen; hiervoor geldt het volgende: Indien u het bedrag inclusief BTW wilt berekenen vermenigvuldigt u het bedrag met het aantal procenten BTW + 1, gedeeld door honderd. Bij het hoge tarief vermenigvuldigt u het bedrag dus met 1,21. Als u het bedrag exclusief BTW wilt berekenen, deelt u dus door dit getal, 1,06 of 1,21.